Aby sme mohli zlepšovať služby na www.humanet.sk, prispôsobovať reklamu a analyzovať návštevnosť, využívame cookies. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby. Kliknutím na tlačidlo OK alebo iný odkaz na webe udeľujete s uvedeným súhlas. Zmeniť to môžete kedykoľvek v nastavení vášho prehliadača. Viac info. OK
EN Mzdy a personalistika 041 / 286 15 15 Účtovníctvo 041 / 286 15 15 Podpora Videonávody Príručky Školenia Novinky

18.03.2015 / Ošetrovné (OČR)

Ošetrovné (OČR)

Ošetrovné (OČR)

Ošetrovné je dávka, ktorá je poskytovaná z dôvodu osobného a celodenného ošetrovania chorého dieťaťa, chorého manžela, chorej manželky, chorého rodiča alebo chorého rodiča manžela (manželky) alebo z dôvodu osobnej a celodennej starostlivosti o zdravé dieťa do desiatich rokov veku.

Nárok na ošetrovné vzniká poistencovi , ktorý je v posledných dvoch rokoch pred vznikom nároku na ošetrovné poistený najmenej 270 dní:

  • zamestnanec
  • povinne nemocensky poistená SZČO
  • dobrovoľne nemocensky poistená osoba
  • fyzická osoba, ktorej vznikla potreba osobného a celodenného ošetrovania alebo potreba osobnej a celodennej starostlivosti po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote

Ošetrovné vypláca sociálna poisťovňa od prvého dňa potreby osobného a celodenného ošetrovania a zaniká dňom skončenia potreby osobného a celodenného ošetrovania.

Ošetrovné sa poskytuje po dobu prvých desiatich kalendárnych dní.

Výška ošetrovného je 55% denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného vymeriavacieho základu. Výsledná suma ošetrovného sa zaokrúhľuje na 10 eurocentov nahor.

Maximálna výška ošetrovného v roku 2015 za 10 dní je v sume 223,50 €.

Zaujala vás novinka? Podeľte sa o ňu s vašimi známymi.