Aby sme mohli zlepšovať služby na www.humanet.sk, prispôsobovať reklamu a analyzovať návštevnosť, využívame cookies. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby. Kliknutím na tlačidlo OK alebo iný odkaz na webe udeľujete s uvedeným súhlas. Zmeniť to môžete kedykoľvek v nastavení vášho prehliadača. Viac info. OK
EN Mzdy a personalistika 041 / 286 15 15 Účtovníctvo 041 / 286 15 15 Podpora Videonávody Príručky Školenia Novinky

05.04.2017 / Nárok na ošetrovné môže vzniknúť aj v prípade chorého rodiča

Nárok na ošetrovné môže vzniknúť aj v prípade chorého rodiča

Nárok na ošetrovné môže vzniknúť aj v prípade chorého rodiča

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že na dávku ošetrovné majú po splnení ostatných zákonných podmienok nárok nielen rodičia, ktorí sa starajú o svoje choré dieťa. Nárok na ošetrovné môže vzniknúť aj poistencom starajúcim sa o chorého rodiča, ktorého zdravotný stav si nevyhnutne vyžaduje opateru.

V takom prípade si dospelé dieťa, ktorému trvá nemocenské poistenie, prípadne mu trvá ochranná lehota po jeho zániku, môže uplatniť nárok na dávku ošetrovné podaním I. dielu Žiadosti o ošetrovné. Vystavuje ho ošetrujúci lekár chorého rodiča a treba ho odoslať najlepšie ihneď po vystavení do Sociálnej poisťovne (zamestnanec podľa sídla zamestnávateľa, SZČO podľa miesta trvalého bydliska), a to buď priamo, alebo ak ide o zamestnanca, prostredníctvom svojho zamestnávateľa, ktorý ho pred odovzdaním potvrdí. Rovnako Potvrdenie o skončení potreby ošetrovania – II. diel tohto tlačiva – treba zaslať čo najskôr príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Nárok na ošetrovné trvá najviac 10 kalendárnych dní, samotná potreba ošetrovania (už bez nároku na dávku ošetrovné) však môže trvať aj dlhšie.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Zaujala vás novinka? Podeľte sa o ňu s vašimi známymi.