Aby sme mohli zlepšovať služby na www.humanet.sk, prispôsobovať reklamu a analyzovať návštevnosť, využívame cookies. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby. Kliknutím na tlačidlo OK alebo iný odkaz na webe udeľujete s uvedeným súhlas. Zmeniť to môžete kedykoľvek v nastavení vášho prehliadača. Viac info. OK
EN Mzdy a personalistika 041 / 286 15 15 Účtovníctvo 041 / 286 15 15 Podpora Videonávody Príručky Školenia Novinky

13.01.2016 / Auto na leasing

Auto na leasing

Auto na leasing

Podnikateľom, ktorí vlastnia motorové vozidlo určené na podnikanie sa blíži termín podávania daňových priznaní. Do 1. februára majú povinnosť podať daňové priznanie a daň aj zaplatiť. Pri plnení si tejto daňovej povinnosti čaká daňové subjekty oproti minulému roku niekoľko zmien. Nový zákon o dani z motorových vozidiel neupravuje ako daňovníka dane organizačnú zložku, ani vlastníka v prípade prenájmu vozidla bez predkupného práva.

Podľa zákona o dani z motorových vozidiel je predmetom dane vozidlo, ktoré je evidované v Slovenskej republike a v zdaňovacom období sa používa na podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť.

Ak leasingová spoločnosť prenajme vozidlo s predkupným právom alebo bez predkupného práva, je pre určenie daňovníka dane z motorových vozidiel rozhodujúce, komu spoločnosť vozidlo prenajme.

Ak leasingová spoločnosť prenajme vozidlo podnikateľovi, je podstatné, či podnikateľ je v dokladoch vozidla zapísaný ako držiteľ vozidla, alebo nie je:

  • ak podnikateľ je zapísaný ako držiteľ vozidla, daňovníkom dane je podnikateľ ako držiteľ vozidla,
  • ak podnikateľ nie je zapísaný ako držiteľ vozidla a držiteľom je leasingová spoločnosť, daňovníkom dane je leasingová spoločnosť ako držiteľ.

Ak leasingová spoločnosť prenajme vozidlo nepodnikateľovi, tiež je potrebné rozlíšiť, kto je zapísaný v dokladoch vozidla ako držiteľ:

  • ak nepodnikateľ je zapísaný ako držiteľ vozidla, daňovníkom dane je leasingová spoločnosť, pretože používa vozidlo, v ktorého doklade je ako držiteľ vozidla zapísaná osoba, ktorá nepoužíva vozidlo na podnikanie,
  • ak nepodnikateľ nie je zapísaný ako držiteľ vozidla a držiteľom je leasingová spoločnosť, daňovníkom dane je leasingová spoločnosť ako držiteľ vozidla.

Zdroj: Finančná správa SR

Zaujala vás novinka? Podeľte sa o ňu s vašimi známymi.