Aby sme mohli zlepšovať služby na www.humanet.sk, prispôsobovať reklamu a analyzovať návštevnosť, využívame cookies. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby. Kliknutím na tlačidlo OK alebo iný odkaz na webe udeľujete s uvedeným súhlas. Zmeniť to môžete kedykoľvek v nastavení vášho prehliadača. Viac info. OK
EN Mzdy a personalistika 041 / 286 15 15 Účtovníctvo 041 / 286 15 15 Podpora Videonávody Príručky Školenia Novinky

Mzdový program, spracovanie miezd, výpočet mzdy

Mzdový program Humanet je špičkou v oblasti softvérov pre spracovanie miezd. Výpočet mzdy v ňom vykonáte rýchlo, pohodlne a zaručene vždy pracujete s najnovšou verziou a aktuálnou legislatívou.

Prvotriedna funkčnosť

Prvotriedna funkčnosť

Samozrejmosťou, ktorú každý očakáva od programu na spracovanie miezd, je výpočet mzdy, dovolenky, nemocí, tlač zostáv ako výplatné pásky, mzdové rekapitulácie, spracovanie výkazov na zdravotné a sociálne poistenie a pod.

Menej ľudí už ale očakáva pokrokovejšie funkcie a ani si nevie predstaviť, čo všetko by mohol dobrý mzdový program poskytovať. Čo všetko dokáže kvalitný program na spracovanie miezd zabezpečiť by vám vedeli povedať vo firmách, ktoré zamestnávajú tisíce zamestnancov.

A práve takéto prémiové funkcie, ktoré obsahujú drahé systémy používané vo veľkých organizáciách vám vie poskytnúť online mzdový program Humanet.

Z pohľadu samotného výpočtu mzdy môžeme spomenúť napríklad možnosť automatizovaného výpočtu odpracovanej doby, individuálnu pracovnú dobu, nepretržitú a turnusovú pracovnú dobu, automatizované spracovanie výpočtu mzdy súbežných pracovných pomerov, automatický výpočet exekúcií s kontrolu na životné minimum domácnosti, rozúčtovanie mzdy jedného zamestnanca na viacero nákladových členení v jednom mesiaci, definovanie vlastných zložiek mzdy a algoritmov výpočtov, napríklad pre potreby určenia výšky 13. platu, 14. platu, prémií a pod.

Samozrejmosťou v online mzdovom programe Humanet nie je iba spracovanie miezd, ale aj komplexná správa personalistiky. Môžete tlačiť pracovného zmluvy a dohody, ktorých vzhľad a obsah si samozrejme môžete prispôsobiť. Taktiež máte k dispozícii tlačené, ale aj elektronické verzie pre prihlášky, odhlášky a nahlasovanie zmien na zdravotné a sociálne poistenie, mesačné aj ročné daňové hlásenia, ročné zúčtovanie atď. Máte k dispozícii nástroje na modifikáciu existujúcich zostáv a tvorbu vlastných zostáv, rôznych prehľadov a tlačív.

Generovanie príkazov na úhradu miezd, odvodov, daní a zrážok je integrovanou súčasťou mzdového programu a nepotrebujete teda k tomu generovať žiadne záväzky na strane účtovníctva alebo dokupovať nejaký ďalší modul na bankové prevody.

V prípade potreby si ľubovoľné údaje môžete vyexportovať do Wordu alebo Excelu a tam s nimi ďalej pracovať. Podobne ako je možné dáta exportovať, ich môžete aj importovať. Môžete mať váš mzdový program Humanet prepojený na iné Vami používané systémy, ako napríklad sledovanie dochádzky.

Nekompromisná dostupnosť

Nekompromisná dostupnosť

Pri používaní online mzdového programu určite oceníte, že máte systém dostupný kedykoľvek a kdekoľvek prostredníctvom internetu.

Môžete používať počítač s operačným systémom Windows, Mac, Linux rovnako dobre ako tablet alebo mobilný telefón. Vaše dáta budete mať dostupné nielen na pracovisku, ale v prípade potreby aj doma, na cestách atď.

Už nikdy nemusíte sťahovať žiadne inštalácie alebo aktualizácie a samozrejme nemusíte ani nič inštalovať. Máte vždy istotu, že pracujete s najnovšou verziou a aktuálnou legislatívou.

Bezpečný ekonomický systém

Profesionálne zabezpečenie dát

Online prístup pre spracovanie miezd je zabezpečený na niekoľkých úrovniach a viacerými bezpečnostnými prvkami na profesionálnej úrovni, takže máte istotu, že vaše personálne a mzdové dáta už nikdy neohrozí ukradnutý, stratený alebo pokazený počítač.

Z pohľadu prístupu neoprávnenej osoby alebo možnosti krádeže dát je online mzdový systém Humanet paradoxne oveľa bezpečnejší ako klasické mzdové programy alebo krabicové ekonomické softvéry.

Kvalitný mzdový program

Mzdový program online ekonomického software Humanet nasadil úroveň funkčnosti tak vysoko, že ani väčšina klasických desktopových programov pre spracovanie miezd sa mu nevyrovná.

HOUR, spol. s r. o.

Prečo?

Program na mzdy v ekonomickom systéme Humanet ťaží z dlhoročných skúseností jedného z lídrov v tejto oblasti na Slovensku, ktorým je spoločnosť HOUR, spol. s r. o. HOUR, spol. s r. o. sa už od svojho vzniku v roku 1993 zameriaval takmer výlučne iba na tvorbu software pre mzdy, personalistiku a riadenie ľudských zdrojov.

História

Už prvé DOS mzdové programy, ktoré sa predávali pod hlavičkou HOUR, sa vyznačovali bezkonkurenčnou variabilitou a možnosťami nastavenia výpočtu mzdy. Možno ich niektorí poznáte. Boli to programy FLUXPAM vo verziách PAM3 a PAM4, ktorých jadro bolo vyvíjané v Českej republike vo firme FLUX a lokalizáciu a slovenskú legislatívu pre Slovenskú republiku zabezpečovala spoločnosť HOUR.

S príchodom grafického užívateľského rozhrania Windows sa spoločnosť HOUR osamostatnila a vyvinula vlastné riešenie pod názvom HUMAN. Human bol jednou z prvých funkčných Windows aplikácií komplexne zastrešujúcich výpočet mzdy, personalistiku a riadenie ľudských zdrojov a zdá sa, že ako jediný od slovenského výrobcu dokázal podporovať 5 rôznych databázových platforiem, MS Access, MS SQL Server, Oracle, Informix, IBM DB2.

Po úspechu Humanu, najmä v segmente stredných a väčších organizácií, vznikol jeho zjednodušením mzdový program Solid, ktorý sa predával pod hlavičkou spoločnosti MADO, spol. s r. o. a bol určený pre spracovanie miezd a personalistiku v rozsahu do 100 zamestnancov.

Na prelome tisícročia, keď sa začal rozširovať internet, sme sa rozhodli, že vytvoríme úplne nové a síce online internetové riešenie pre mzdy a personalistiku. Tak vznikol Humanet, ktorý bol vo svojej prvej verzii predstavený verejnosti na tlačovej konferencii v Bratislave v októbri 2005. Podobne ako HUMAN bol aj mzdový program Humanet zacielený na väčšie organizácie.

Po zavedení systému Humanet u prvých zákazníkov sme sa rozhodli postaviť na tejto technológii riešenie, ktoré sprístupní spracovanie miezd v mzdovom programe Humanet aj malým firmám a živnostníkom. Veď aj oni si zaslúžia mať pokrokové riešenie, ktoré bolo doposiaľ dostupné iba veľkým firmám a za veľké peniaze. Výsledkom tohto úsilia je portál www.humanet.sk, ktorý sprístupňuje výpočet mzdy a ostatné funkcie mzdového programu Humanet každému na Slovensku.

Súčasnosť

Žiadna iná spoločnosť na Slovensku sa nemôže pochváliť takou širokou paletou riešení pre spracovanie miezd. Od DOS, cez Windows až po online riešenia s dostupnosťou ako pre veľké, tak aj pre malé organizácie. Dnes sa na riešeniach spoločnosti HOUR, spol. s r. o. spracovávajú mesačne státisíce miezd, čo je zárukou a zároveň aj potvrdením kvality a legislatívnej správnosti mzdových programov spoločnosti HOUR.

Online mzdový program

Všetky tieto dlhoročné skúsenosti sú zhmotnené aj v doposiaľ poslednom mzdovom programe spoločnosti HOUR, ktorý je súčasťou online ekonomického software Humanet. Vďaka tomu sa online mzdový program Humanet môže pochváliť rozsahom funkčnosti, ktorý nemá v segmente malých a stredných organizácií porovnateľného konkurenta.

Zo zoznamu funkcií mzdového programu Humanet môžeme spomenúť iba pár tých snáď najzaujímavejších, ako sú história údajov, história legislatívy, história vzorov a spracovania výkazov, tvorba a úprava užívateľských výplatných pások, užívateľských mzdových rekapitulácií, užívateľských mzdových listov, užívateľských riadkových zostáv, užívateľských formulárových zostáv, odosielanie výplatných pások mailom, bezproblémový výpočet súbežných pracovných pomerov vrátane ošetrenia maximálnych vymeriavacích základov, štatistické výkazy P2-04, Trexima, štatistiky Ministerstva školstva, štatistiky Ministerstva spravodlivosti, výpočet platov a miezd podľa Zákonníka práce, Zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, Zákona o štátnej službe, integrácia s MS Word, MS Excel, prepojenie na dochádzkové systémy, stravovacie systémy, účtovníctvo a ďalšie funkcie.

Online bonus

Ku všetkým spomínaným skvelým funkciám mzdového programu Humanet sa pridáva ako bonus jeho technologická úroveň. Vďaka online prístupnosti Humanet predbieha akúkoľvek konkurenciu v segmente malých a stredných firiem na Slovensku. Pri používaní Humanetu sa už nemusíte viac zaoberať sťahovaním a inštalovaním nových verzií, zálohovaním dát a nemusíte sa obmedzovať iba na jeden počítač a operačný systém Windows.

Online mzdový program

Online mzdový program Humanet môžete používať na ktoromkoľvek počítači bez nutnosti jeho inštalácie.

Môžete používať Windows, Mac aj Linux. Okrem počítača je Humanet dostupný aj cez tablet a smartfón.

Vždy pracujete s najnovšou verziou a aktuálnou legislatívou a nemusíte kvôli tomu nikdy nič inštalovať.

Mzdový program a jeho cena

Cena za mzdový program by mala zodpovedať rozsahu a kvalite služieb, ktoré vám program pre spracovanie miezd a výpočet mzdy poskytuje. Pri výbere mzdového programu si starostlivo porovnajte okrem ceny aj rozsah služieb, ktoré za svoje peniaze dostanete.

Obstarávacie náklady

Cena mzdového programu pri jeho kúpe je definovaná tzv. cenou licencie. Rozsah licencie sa väčšinou udáva počtom firiem a počtom zamestnancov, pre ktorých je možné výpočet mzdy v danom mzdovom programe spracovať. Táto cena sa zaplatí jednorázovo pri prvej kúpe programu.

Pokiaľ sa vám mzdová agenda rozrastá, môžete si licenciu doplatiť a rozšíriť ju o ďalší počet firiem a zamestnancov. Pokiaľ sa vám ale mzdová agenda zmenšuje, tak peniaze, ktoré ste za licenciu zaplatili, vám už nikto nevráti.

Ďalším faktorom je skutočnosť, že licencia programu pre spracovanie miezd definuje maximálny možný počet firiem a miezd, ktoré môžete spracovať, pričom napríklad rozsah počtu spracovaných výplat pre výpočet mzdy sa zvyšuje minimálne vždy o 10. To znamená, že ak máte 11 zamestnancov, musíte si kúpiť licenciu na výpočet mzdy minimálne pre 20 zamestnancov. V skutočnosti takto väčšina užívateľov kúpi licenciu pre spracovanie miezd, ktorú len v minimálnom počte prípadov využije na 100%, takže väčšinou platia aj za výpočet mzdy, ktorý nikdy nevykonajú.

V prípade online mzdového programu Humanet je cena licencie nulová. Nikdy žiadny užívateľ mzdového programu Humanet nemusí kupovať žiadnu licenciu, takže v prípade používania mzdového programu Humanet sú obstarávacie náklady nulové.

Prevádzkové náklady

V nasledujúcich rokoch po kúpe mzdového programu platíte tzv. poplatok za systémovú údržbu, ktorého výška býva okolo 20% z ceny licencie. Tento poplatok vám zabezpečí možnosť sťahovať a inštalovať aktualizácie pre zakúpený mzdový program počas doby, ktorú máte formou systémovej údržby predplatenú. Tieto aktualizácie potrebujete, aby ste vždy mali zabezpečený výpočet mzdy podľa aktuálne platnej legislatívy pre spracovanie miezd. Ďalšou službou, ktorú získavate pri zaplatení systémovej údržby je tzv. hotline, t.j. telefonické a prípadne mailové poradenstvo v rozsahu ovládania príslušného programu pre spracovanie miezd.

Pri kúpe nového mzdového programu vám väčšinou predajca ponúkne aj zľavu. Avšak pozor! Takmer pravidlom je, že dostanete zľavu na licenciu a prípadne aj systémovú údržbu na prvý rok zadarmo, avšak každý ďalší rok vám systémovú údržbu vyúčtujú z plnej ceny licencie a nie z ceny, ktorú ste reálne zaplatili po zľave.

Podobne ako v prípade ceny licencie aj u systémovej údržby sa cena kalkuluje podľa rozsahu aktuálnej licencie, takže platíte za jej maximálny rozsah, t.j. napríklad za 20 výplat pre výpočet mzdy, hoci máte iba 11 zamestnancov. Pokiaľ sa Vaša agenda rozrastá dokúpite si licenciu a aj cena systémovej údržby sa vám ekvivalentne zvýši. Pokiaľ sa Vaša agenda zmenšuje, tak môžete požiadať o zníženie rozsahu licencie a pokiaľ je váš dodávateľ seriózny, tak vám to umožní, avšak je s tým samozrejme spojená nevyhnutná administratíva a čas strávený komunikáciou s dodávateľom a úpravou inštalácie programu na Vašom počítači.

Online mzdový systém Humanet sa v tomto smere zásadne odlišuje. Keďže si nekupujete licenciu, tak neplatíte ani systémovú údržbu na základe rozsahu licencie. Pri používaní mzdového systému Humanet zaplatíte sumu, ktorá sa rovná skutočne spracovanému počtu výplat. Ak spracujete v jednom mesiaci 11 výplat, zaplatíte za 11 výplat. Ak v ďalšom mesiaci spracujete 18 výplat, zaplatíte za 18 výplat atď. S online mzdovým programom Humanet máte istotu, že vždy zaplatíte iba za to, čo reálne využijete. Nemusíte si teda kupovať žiadny nadhodnotený rozsah licencie pre spracovanie miezd a podľa nej platiť systémovú údržbu.

Vedľajšie náklady

Každý, kto využíva klasický mzdový program vie, že je potrebné najskôr program nainštalovať buď z CD alebo ho stiahnuť z internetu a potom nainštalovať. Vždy, keď sa zmení mzdová legislatíva, tak je potrebné znovu program stiahnuť alebo získať aktualizované CD mzdového programu a nainštalovať to z neho, aby ste mali istotu, že výpočet mzdy prebehne podľa platnej mzdovej legislatívy. Všetky inštalačné CD a aktualizácie je potrebné si niekde uložiť pre prípad, že potrebujete mzdový program z nejakého dôvodu znovu nainštalovať.

Inštaláciu väčšinou užívatelia zvládnu sami alebo im pomôže niektorý ich známy, ale určite aj Vy poznáte situácie, že sa vám nedarí program nainštalovať a vtedy si musíte zaplatiť služby počítačového odborníka alebo využiť hotline, prípadne asistenciu dodávateľa daného mzdového programu. Telefonáty a samozrejme aj služby počítačových odborníkov a dodávateľov mzdového programu musíte zaplatiť.

Ďalšie náklady sú tvorené časom, ktorý vám jednotlivé inštalácie zaberú a ktorý by ste mohli venovať svojej hlavnej pracovnej činnosti alebo osobným záujmom.

Online mzdový program Humanet sa nikdy neinštaluje a ani neaktualizuje, pretože funguje ako online internetová aplikácia, u ktorej máte vždy istotu, že pracujete s najnovšou verziou a aktuálnou legislatívou pre výpočet mzdy. Je to rovnaké ako keď využívate vyhľadávanie cez Google alebo komunikujete na Facebooku, takže tieto vedľajšie náklady pri používaní online mzdového programu Humanet sú nulové.

Cena za dostupnosť

Pokiaľ majú mzdový program vo firme používať viacerí užívatelia, potom je potrebné zakúpiť sieťovú verziu. Jej cena je rádovo vyššia ako cena jednoužívateľského programu a so zvyšujúcim sa počtom užívateľov rastie aj cena programu pre spracovanie miezd.

Ak by ste chceli mať mzdový program a výpočet mzdy dostupný aj mimo firmy, či už pre seba alebo svojich zákazníkov, potom je potrebná nemalá investícia, aby ste sa mohli pripájať k programu pre spracovanie miezd cez vzdialenú plochu servera, ktorý vo firme budete musieť prevádzkovať. Cena tohto riešenia však mnohonásobne prekračuje cenu samotnej licencie a systémovej údržby mzdového programu.

Ak sa rozhodnete pre online mzdový program Humanet, tak ho budete mať dostupný vždy a všade prostredníctvom internetu. Ušetríte tak tisíce EUR za budovanie serverovej infraštruktúry pre zabezpečenie vzdialeného prístupu do mzdového programu.

Možno si poviete, že by ste radi používali Linux, ktorý je zdarma. Tak u klasického mzdového programu na to zabudnite, pretože na Slovensku neexistuje klasický program pre výpočet mzdy použiteľný na Linuxe. Jednoducho musíte mať Windows, pretože klasické mzdové programy fungujú iba tam.

Pre online mzdový program ani Linux nie je prekážkou. Keďže je online mzdový program Humanet riešený ako internetová aplikácia, je nezávislý od operačného systému a Vy ho teda máte dostupný na akomkoľvek počítači s akýmkoľvek operačným systémom a dokonca aj na mobilnom telefóne alebo tablete, o čom môžete u klasického mzdového programu iba snívať.

Cena za zálohovanie dát

Kým mzdový program a počítač, na ktorom máte mzdový program nainštalovaný fungujú, tak je všetko v poriadku. Avšak ihneď ako sa program alebo počítač pokazí, tak nastáva problém. Určite to poznáte! Práve vtedy, keď máte najmenej času, sa niečo pokazí, a Vy zrazu miesto spracovania miezd musíte riešiť poruchu programu alebo počítača. Často v takom prípade zasa potrebujete pomoc počítačového špecialistu, ktorého služby treba zaplatiť. Keď vám on počítač konečne spojazdní, tak treba mzdový program znovu nainštalovať, k tomu všetky jeho aktualizácie a na záver obnoviť dáta. Aby ste to mohli vykonať musíte mať samozrejme niekde odložené všetky inštalačné CD, aktualizácie aj zálohy dát, čo samozrejme predpokladá, že údaje pravidelne zálohujete mimo počítača, na ktorom mzdy spracovávate. Toto predstavuje ďalšie finančné výdavky na záložné CD alebo USB kľúče a samozrejme to vyžaduje aj svoj čas.

Všetkých týchto problémov a starostí sa zbavíte s online mzdovým programom Humanet, ktorý zálohovanie vykonáva automaticky sám bez potreby akejkoľvek vašej asistencie. Ak sa vám počítač, na ktorom mzdy spracovávate pokazí, potom jednoducho sadnete k inému a môžete ihneď pokračovať v práci a nemusíte nič inštalovať ani zálohovať. Máte vždy istotu, že kedykoľvek a odkiaľkoľvek máte vaše aktuálne údaje dostupné.

Reálna cena a hodnota mzdového programu

Ak používate klasický mzdový program, potom reálna cena koľko vás program stojí nie je tvorená iba cenou licencie a cenou systémovej údržby. Ako už viete, je pri kalkulácii nákladov potrebné zohľadniť aj ďalšie náklady, činnosti a časové straty, ktoré súvisia s údržbou programu, jeho inštaláciou, aktualizáciou, zálohovaním atď.

Je to podobné ako keby ste chodievali na bežný nákup autom do 10 km vzdialeného obchodu, pretože je tam lacnejšie pečivo, avšak to čo ušetríte na cene pečiva dva krát viac prejazdíte na benzíne. Ak tieto náklady na benzín nezoberiete do úvahy, potom sa vám na prvý pohľad oplatí ísť o 10 km ďalej, ale ak sa pozriete na celkové náklady spojené s nákupom, vrátane ceny benzínu, potom už je zrejmé, že sa vám neoplatí, tak ďaleko nakupovať.

Skúste si všetky uvedené celkové náklady spočítať a zistíte, že za rovnaké alebo dokonca nižšie celkové náklady, v porovnaní s klasickým mzdovým programom, získate s online mzdovým programom Humanet nielen samotný mzdový program, ale aj nové možnosti v podobe dostupnosti mzdového systému kedykoľvek a odkiaľkoľvek, možnosti používať ktorýkoľvek počítač, mobil alebo tablet. A samozrejme budete mať istotu, že už nikdy vaše mzdové údaje a čas neohrozí ukradnutý, stratený alebo pokazený počítač.

Zamyslite sa poriadne, kým niečo kúpite

Kým sa teda rozhodnete pre akýkoľvek mzdový program, spočítajte si alebo sa aspoň poriadne zamyslite, koľko vás reálne bude stáť a čo všetko vám za vaše peniaze poskytne.